Gezond eten

x

Om gezond te blijven of om beter te herstellen van een ziekte is goed eten belangrijk. Met vragen kun je voor een persoonlijk advies terecht bij een diëtist. Daar krijg je antwoord op alle vragen over voeding en diëten. Neem contact op of maak een afspraak. Je hebt hiervoor een verwijsbrief nodig van de huisarts of specialist. Ben je niet in staat om een diëtist te bezoeken, vraag dan een huisbezoek aan.

Waar vind ik een diëtist?
Diëtisten werken in ziekenhuizen, thuiszorgorganisaties of zij hebben een eigen praktijk. De adressen staan hieronder.
Sommige diëtisten organiseren cursussen of themabijeenkomsten waar iedereen naar toe kan gaan. Kijk voor informatie in de dag- en weekbladen of op de website van diëtisten.

Kosten diëtist
De basisverzekering vergoedt de eerste drie behandeluren per jaar, wel betaal je meestal het eigen risico bij dieetadvies. Bij ziektes als diabetes en COPD geldt geen eigen risico. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden vaak aanvullende consulten vergoed.
Speciale aanvullende voedingsmiddelen worden soms vergoed, voor declaratie is een machtiging van de huisarts nodig. Informeer bij de ziektekostenverzekering naar mogelijke vergoedingen.

Voorlichting Voedingscentrum
Het Voedingscentrum helpt bij het kiezen voor gezond eten; dit centrum krijgt subsidie van de overheid en heeft geen commerciële belangen. Op de website van het voedingscentrum vind je antwoord op allerlei vragen zoals:

 • Heb ik een gezond gewicht?
 • Wat is gezond eten?
 • Ik wil gezond koken
 • Voedingsadviezen bij ziektes en klachten

Livio diëtetiek

i

Diëtisten van Livio zijn deskundig op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte, bij ouderen, bij kinderen en bij sport en voeding. Alles over leefstijl en voeding.

053 460 3550
secretariaatbehandelteam@livio.nl

Medisch Spectrum Twente / Poliklinische behandeling diëtetiek

Voedingscentrum

i

Het Voedingscentrum wil consumenten eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid. Daarnaast bevordert het Voedingscentrum gezond eetgedrag met projecten en campagnes.

Diëtistenpraktijk Maaike Aarnink

i

Diëtistenpraktijk

Bouwmeester 8d
7481 LP HAAKSBERGEN

0623197955
info@maaikeaarnink.nl

Marike ten Oever diëtistenpraktijk

i

Eet- en dieetadvies. Locaties: t Doktershuis, Wiedenbroeksingel 4, Haaksbergen en Fysiotherapie praktijk Schmitz, Trompstraat 16, Haaksbergen.

0633937676
m.tenoever@home.nl

Maaltijden aan huis / kant-en-klaar maaltijden

Kun je zelf geen maaltijden maken? Of kies je vanwege het gemak voor een maaltijd aan huis? Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van kant-en-klaar maaltijden aan huis door Ding dong, Maaltijd Thuis (was Food Connect) of Apetito. Leden van LivioPlus betalen geen bezorgkosten bij Maaltijd Thuis (was Food Connect).

Een warme maaltijd aan huis is ook mogelijk. Meld je aan bij Maaltijd Thuis (was Food Connect) en vraag naar de maaltijdbezorgdienst van het Saalmerink in Haaksbergen. 

Natuurlijk vind je ook in de supermarkt, bij de groenteboer en de slager kant-en-klaar maaltijden. Steeds meer winkels bezorgen aan huis. Informeer naar de mogelijkheden in jouw buurt.

Maaltijd Thuis

i

Koelvers en vriesvers maaltijden aan huis.

0888101010

Apetito

i

Vriesvers maaltijden aan huis.

08000232975

LivioPlus

i

Leden van LivioPlus krijgen korting bij een groot aantal aan-huis-diensten, activiteiten en cursussen. Iedereen kan het hele jaar lid worden van LivioPlus en profiteren van de extra diensten.

09009200

Samen met anderen eten

Kookgroep KoMeCo
Samen koken en daarna gezellig samen aan tafel: in Haaksbergen kan iedereen die liever samen eet dan alleen, meedoen op de eerste donderdag van de maand bij Live Cooking aan de Metaalstraat 18a te Haaksbergen. Heb je belangstelling, meld je dan uiterlijk op de woensdag voorafgaand aan de kookgroep aan bij Hilly Welmerink 06 1910 3200. 

Samen eten bij Livio
Bij het Saalmerink en De Wiedenhof kan iedereen een maaltijd gebruiken. Ben je van plan om met een groep te komen eten, meld je dan een dag van tevoren aan.

Ontmoetingsactiviteiten senioren
Voor senioren zijn ontmoetingsactiviteiten waarbij wordt afgesloten met een warme maaltijd. Voor meer informatie kun je terecht bij Noaberpoort. Deze ontmoetingsactiviteiten zijn bij:

 • Theaterfoyer de Kappen, Sterrebosstraat 2, Haaksbergen op maandag en donderdagochtend
 • Kantine Bon Boys, Kolenbranderweg 11, Haaksbergen op dinsdagochtend
 • ’t Meuken, Beckummerweg 11, Haaksbergen (Sint Isidorushoeve) op donderdagochtend 
 • De Trefkoel, De Noor 111, Buurse, iedere 2e en laatste woensdag van de maand

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Livio, de Wiedenhof

i

Verpleeghuis van Livio

Wiedenbroeksingel 4
7481 BT HAAKSBERGEN

09009200

Livio, woon- en zorgcentrum Het Saalmerink – Haaksbergen

i

Woonzorgcentrum Het Saalmerink biedt appartementen voor senioren. U kunt de appartementen zelfstandig huren of er komen wonen met zorg op basis van een zorgindicatie. Er is een uitgebreid activiteitenprogramma. Er is dagbesteding somatiek en een PG groep. Op loopafstand bevindt zich het dorpscentrum met diverse winkels. Voor meer informatie kunt u terecht bij de cliëntadviseur José Kanbier.

Klaashuisstraat 9
7481 EN HAAKSBERGEN

09009200

Kookgroep Komeco

i

Kookgroep is opgericht vanuit het Maatschappelijk Werk van de diaconie van de Protestantse gemeente. Het doel is om mensen met weinig sociale contacten bij elkaar te brengen. Meer informatie bij Hilly Welmerink, telefoonnummer 06 1910 3200.

Metaalstraat 18A
7483 PD HAAKSBERGEN

06 1910 3200
H.Welmerink@pkn-haaksbergen.nl

Te weinig geld om eten te kopen

Voedselbank
Het is niet gemakkelijk om rond te komen van een laag inkomen. Wanneer je voor kortere of langere tijd financieel niet kunt rondkomen, dan is noodhulp mogelijk. De Voedselbank Enschede Haaksbergen verstrekt voedselpakketten aan mensen die onvoldoende geld hebben om voedsel te kopen.

Aanmelden kan bij Noaberpoort.

Zij aan Zij boodschappenkastje
Het Zij aan Zij boodschappenkastje is een kastje met boodschappen, waar je gratis iets mag uithalen, brengen of ruilen.

 • Kun jij iets uit het kastje goed gebruiken? Neem het gratis mee.
 • Wil je iets in het kastje zetten of ruilen? Dat mag ook, graag zelfs maar alleen houdbare producten.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Voedselbank Enschede Haaksbergen

i

De Voedselbank is er voor mensen die om uiteenlopende redenen zodanig in (financiële) problemen zijn geraakt, zodat zij geen of onvoldoende geld hebben om voedsel te kopen. Wekelijks uitgifte van een voedselpakket. Aanmelden via Noaberpoort.

0620586039
dineke.van.der.velde@voedselbankenschedehaaksbergen.nl

Zij aan Zij Boodschappenkastje

i

Het boodschappenkastje is een kastje met boodschappen. Je mag er iets uithalen, brengen of ruilen.

zijkant gymzaal Bonifatiusschool aan de Fazantstraat 0
Haaksbergen

SamenGezond

Wil jij gezonder eten en vind je dat best lastig?

Je bent niet de enige! Waar begin je en hoe houd je het vol? SamenGezond is een online hulpprogramma om een steuntje in de rug te bieden. Het programma is voor iedereen:

 • jong en oud,
 • ziek en gezond,
 • voor Menzis verzekerden en voor ander zorg verzekerden.

Er is een app en je krijgt tips en adviezen van een online coach.

SamenGezond biedt wetenschappelijke informatie en coaching onder andere op het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap en stress.

SamenGezond

i

SamenGezond is een online gezondheidsprogramma voor mensen die gezonder willen leven. Het biedt wetenschappelijke informatie en coaching onder andere op het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap en stress.

088 222 40 40

Inloophuis voor mensen met een eetstoornis en hun naasten

Het Realcovery Inloophuis is voor mensen met een eetstoornis (anorexia en boulimia) en hun naasten.
 
Je kunt er terecht voor gesprekken, inspiratiesessies en praatgroepen waarin iedereen gewoon zichzelf mag zijn.
 
Deze ondersteuning is als aanvulling op de reguliere zorg. Het gaat vooral om steun op de volgende momenten:
 1. De periode van wachten op goede reguliere zorg.
 2. De periode van (zelfgekozen) herstel

Realcovery Inloophuis

i

Een inloophuis voor degene die met een eetstoornis kampt & naasten – een aanvulling op de reguliere zorg. Met eetstoornissen gaat het over anorexia nervosa en boulimia nervosa.

Pastor Brenninkmeijerstraat 2
7595 PN Weerselo

06 1534 2704
realcoveryinloophuis@gmail.com

Thuisgekookt

Thuisgekookt koppelt mensen die wat hulp rondom de avondmaaltijd kunnen gebruiken aan een vaste thuiskok.

Je kunt kiezen om af en toe of regelmatig een maaltijd te ontvangen. Thuisgekookt zoekt een thuiskok die past bij jouw wensen.  

Een thuiskok is een buurtgenoot die vrijwillig (voor de kostprijs van de ingrediënten) graag een portie extra kookt voor iemand die dat goed kan gebruiken. Deze buurtgenoot kan de maaltijd komen brengen als je niet in staat bent deze af te halen en maakt met plezier tijd voor een gezellig praatje.

Aanmelden kan telefonisch of via het formulier op de website.
Je zit nergens aan vast. Bevalt het niet, dan kun je stoppen.

Thuisgekookt

i

Stichting Thuisgekookt gebruikt een digitaal platform waar mensen zelfstandig op zoek kunnen naar een thuiskok in de buurt waar eenmalig of regelmatig een maaltijd kan worden afgehaald of die een maaltijd thuis bezorgt.

085 0608 768
info@thuisgekookt.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding