Zelfstandig (blijven) wonen

x

Iedereen wil wonen op een plek waar hij of zij zich thuis voelt en met vrienden leuke dingen kan doen. Wat prettig wonen betekent, verandert mee met de persoonlijke situatie. Wanneer kinderen op zichzelf gaan wonen, kan een kleinere woning prettiger zijn en wanneer je te maken krijgt met ziekte of een beperking, kunnen aanpassingen in huis nodig zijn. Met vragen kun je voor een persoonlijk advies terecht bij een ergotherapeut. Een ergotherapeut inventariseert waar jouw omgeving aan moet voldoen om zelfstandig, veilig en comfortabel te kunnen wonen. De ergotherapeut brengt risico’s in kaart en geeft advies over aanpassingen in de eigen omgeving. 

Waar vind ik een ergotherapeut?
Ergotherapeuten werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, het revalidatiecentrum of zij hebben een eigen praktijk. Voor ergotherapie heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Ergotherapie krijg je in jouw eigen omgeving.

Kosten ergotherapie
De basisverzekering vergoedt tien behandeluren per jaar. Ergotherapie valt onder het verplichte eigen risico, behalve bij kinderen tot 18 jaar. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je vaak extra behandeluren vergoed. Sommige hulpmiddelen of aanpassingen worden vergoed door de zorgverzekeraar of in sommige gevallen door de Wmo. De ergotherapeut kan je bij deze aanvragen begeleiden.

Tips over aanpassingen van de woning
Weet wat er mogelijk is in de woningmarkt en waar je vragen kunt stellen over aanpassingen aan de woning of het vinden van een geschikte andere woning. Bij Noaberpoort werken vrijwillige ouderenadviseurs en cliëntondersteuners die meedenken over woonaanpassingen om veilig en comfortabel te blijven wonen. Want een woning zonder drempels is voor iedereen handiger.

Handige website
De website van Langzultuwonen geeft allerlei tips voor een veiliger en comfortabeler huis.

Langzultuwonen

i

Advisering woningaanpassingen voor mensen met een eigen woning.

info@langzultuwonen.nl

Cliëntondersteuner Noaberpoort

i

Alle inwoners van de gemeente Haaksbergen kunnen ondersteuning krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze ondersteuner denkt mee op het gebied van zorg, jeugdhulp, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Je kunt terecht bij Manon van der Leest (m.vanderleest@noaberpoort.nl).

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
m.vanderleest@noaberpoort.nl

Ergotherapie Willen-Kunnen

i

Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het dagelijks handelen. Zoals wonen, zorgen, werken, leren en vrije tijd.

Bouwmeester 8J
7481 LP HAAKSBERGEN

0612353987
info@willen-kunnen.nl

Kracht Ergotherapie

i

Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het dagelijks handelen. Zoals wonen, zorgen, werken, leren en vrije tijd.

Hibbertstraat 22
7481 JD HAAKSBERGEN

088 5014300
info@krachtergotherapie.nl

Livio, ergotherapie

i

De ergotherapeuten van Livio stellen u in staat de alledaagse handelingen zoals koken, aankleden, werken en boodschappen doen zoveel zelfstandig te blijven verrichten.

09009200

Ik ben op zoek naar een (andere) huurwoning.

In Haaksbergen kun je een woning huren door je in te schrijven als woningzoekende in de gemeente bij Domijn; je schrijft je hiervoor in bij de website.

Je kunt ook zoeken via een makelaar of een particulier verhuurder. Vraag meer informatie om te ontdekken wat bij jou past. Of je een woning krijgt, hangt af van een aantal regels zoals inkomenseisen en van het beschikbare aanbod.

Domijn

i

Woningcorporatie Domijn

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

053 209 2209
info@domijn.nl

Ik zoek een koopwoning.

Informeer bij makelaars en kijk op websites zoals bijvoorbeeld Funda, Huislijn of Jaap welke woningen te koop staan.

Wil je advies bij de koop? Kies dan een makelaar die lid is van een vereniging zoals NVM, VBO of VastgoedPRO.

De vereniging Eigen huis is er voor iedereen die een huis heeft of van plan is een huis te kopen. Zij helpen met informatie over het kopen van een huis, de hypotheek, of over bouwkundige, juridische of financiële zaken.

Funda

i

Funda is sinds 2001 hét vastgoedplatform van makelaars voor consumenten en ondernemers.

Huizenzoeker.nl

i

Huizen website

Jaap

i

JAAP.NL verzamelt al het woningaanbod van Nederland, waardoor huizenzoekers een goed overzicht hebben van alle huizen die op dat moment in Nederland te koop of te huur staan.

Vereniging Eigen huis

i

Vereniging Eigen Huis is een consumentenorganisatie die opkomt voor haar leden, voor iedereen die een huis heeft of van plan is er een te kopen.

Ik heb klachten over de woning.

Huur je een woning en heb je klachten over achterstallig onderhoud? 

  • Neem eerst contact op met de verhuurder.
  • Als de verhuurder niets met de klacht doet, kun je hulp vragen bij het Juridisch loket of bij de huurcommissie.

Klachten over overlast van buren kun je het beste bespreken met de buren zelf om te voorkomen dat irritaties oplopen.

Juridisch loket Enschede

i

Het Juridisch Loket is een onafhankelijke en laagdrempelige stichting, waar burgers zonder enige vorm van belangenverstrengeling gratis juridische hulp krijgen. Op de website is nuttige informatie over veel voorkomende juridische kwesties te vinden. De juristen zijn onafhankelijk en geven duidelijk advies aan de telefoon, via de mail of tijdens het inloopspreekuur in een van de vestigingen.

Piet Heinstraat 17
7511 JE ENSCHEDE

09008020

Huurcommissie

i

De Huurcommissie is een onafhankelijke, onpartijdige commissie voor zowel huurders als verhuurders.

1400

Waar vind ik informatie over het aanpassen van mijn woning zodat ik kan blijven wonen?

Wanneer het traplopen moeilijker wordt of het staand douchen, dan zijn extra leuningen en een douchezitje handige hulpmiddelen. Het aanpassen van een woning moet je meestal zelf regelen en betalen. Soms is ondersteuning mogelijk vanuit de Wmo.

Voor advies en hulp vind je veel informatie op de website van Lang zult u wonen. 

Is er een plotselinge medische oorzaak waardoor het huis plotseling niet meer geschikt is? Informeer dan bij de Noaberpoort naar mogelijke vergoedingen van aanpassingen door de Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo).

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Langzultuwonen

i

Advisering woningaanpassingen voor mensen met een eigen woning.

info@langzultuwonen.nl

Kan ik ook op hoge leeftijd zelfstandig blijven wonen?

Veel informatie over zelfstandig wonen op oudere leeftijd vind je op de websites Ouderenwegwijs en Lang zult u wonen. Op de website vind je adviezen, tips en praktijkvoorbeelden om het huis veiliger en comfortabeler te maken.

Mensen van 65 jaar of ouder die eigenaar en bewoner zijn van een woning in Haaksbergen, kunnen gebruikmaken van de subsidieregeling Langzultuwonen. Neem contact op met een van de wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente; zij komen bij jou thuis, geven kosteloos advies en beantwoorden alle vragen.

Langzultuwonen

i

Advisering woningaanpassingen voor mensen met een eigen woning.

info@langzultuwonen.nl

Ouderenwegwijs

i

Ouderenwegwijs.nl draagt bij aan het toegankelijk maken van informatie over zelfstandig wonen en leven. Op de website wordt kort uitleg gegeven over een bepaald onderwerp, diverse mogelijkheden worden weergegeven en vervolgens kunt u doorklikken naar organisaties en instanties waar u terecht kunt.

Wooncoaches Duurzaam (t)huis Twente

i

Met al uw vragen over aanpassingen en eventueel verbouwen zodat u langer thuis kunt blijven wonen, kunt u terecht bij de wooncoach. Wooncoaches zijn deskundig op het gebied van onderhoud, wooncomfort en veiligheid.

0881850130

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding