Vervoer

x

Lopend, fietsend, rijdend met de auto of een scootmobiel, om anderen te ontmoeten moet je er op uit en deelnemen aan het verkeer.

Het openbaar vervoer is voor iedereen: jong en oud, goed of minder goed ter been, rolstoelgebruikers en mensen die slechtziend zijn, moeten gebruik kunnen maken van de bus en de trein.

Heb je extra hulp nodig bij vervoer? Meer informatie over ondersteuning bij vervoer voor jong en oud krijg je bij de Noaberpoort.

Rijbewijs vernieuwen
Het is belangrijk om op tijd een rijbewijs te verlengen, met een ongeldig rijbewijs rijd je onverzekerd. Voor een rijbewijs moet je twee keer persoonlijk naar de publieksbalie van het gemeentehuis komen: een keer voor het indienen van de aanvraag en een keer om het op te halen. Maak hiervoor een afspraak. Verloopt het rijbewijs op of na het 75e levensjaar, dan is een medische keuring verplicht.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Gemeente Haaksbergen, publieksbalie

i

Het gemeentehuis is op maandag, woensdag en donderdag geopend van 8:30 tot 17:00. Op dinsdag van 8:30 tot 19:00 uur en op vrijdag van 8:30 tot 12:30 uur. De openingstijden van de publieksbalie zijn maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur; dinsdag van 16.00 tot 19.00 uur (alleen balie publiekszaken) en woensdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734567
gemeente@haaksbergen.nl

Veilig blijven deelnemen aan het verkeer

Het verkeer verandert, de verkeersregels ook. Je kunt op de website van Veilig Verkeer Nederland testen of jouw kennis voldoende is. Er zijn ook allerlei cursussen waar je naar toe kunt gaan.

In Overijssel zijn verschillende werkgroepen van Veilig Verkeer Nederland. Zij geven informatie over verkeersveiligheid in de wijk, over veilig (elektrisch) fietsen, over rijvaardigheid met de scootmobiel, enzovoorts. Voor oudere automobilisten is een rijvaardigheidscursus mogelijk die bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkrit. De website van Veilig Verkeer Nederland biedt meer informatie.

Veilig Verkeer Nederland

i

Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid. Dit gebeurt door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken.

088 - 524 88 00
info@vvn.nl

Mobiel blijven: hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen om mobiel te blijven. Zo vind je bij thuiszorgwinkels aangepaste fietsen, wandelstokken, lichtgewicht rollators, rolstoelen, scootmobielen, en dergelijke. Welk hulpmiddel het beste past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Met vragen kun je voor een persoonlijk advies terecht bij een ergotherapeut. Een ergotherapeut bekijkt welk hulpmiddel het beste bij jou past en kan samen met jou oefenen zodat je het hulpmiddel ook juist en veilig gaat gebruiken.

Ergotherapie
Neem contact op of maak een afspraak. Voor ergotherapie heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Ergotherapie vindt plaats op de plek waar je het hulpmiddel nodig hebt en dat is meestal thuis. De kosten voor ergotherapie worden vergoed door de basisverzekering (tien behandeluren per jaar). Je betaalt meestal wel het eigen risico. Ben je aanvullend verzekerd, dan worden vaak nog extra behandeluren vergoed.

Hulpmiddelen
Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekeraar of in sommige gevallen door de Wmo. De ergotherapeut kan bij deze aanvragen begeleiden. 

Voor het kopen of huren van scootmobielen en driewielers kun je Haaksbergen onder andere terecht bij Pot Tweewielers. Voor langdurig gebruik van een rolstoel of een scootmobiel kun je een aanvraag indienen bij de Noaberpoort.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Livio ZorgPunt Haaksbergen

i

Bij de Livio ZorgPunten kunt u zorghulpmiddelen lenen, huren en kopen. Ook voor advies over bijvoorbeeld rollatoren, krukken en rolstoelen. Geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 17.00 uur. Winkelen kan ook via de webwinkel.

Wiedenbroeksingel 4
7481 BT HAAKSBERGEN

09009200

Totale Zorgwinkel

i

Totale Zorgwinkel uitleenpunt Neede. Een thuiszorgwinkel met een zeer groot assortiment in hulpmiddelen, van scootmobiel tot sta-op stoel, rollators tot douche en toilet hulpmiddelen.

Russchemorsweg 38(Navigatie: Parallelweg 90)
7161 RT NEEDE

0545 296 368
info@totalezorgwinkel.nl

Meyra Hengelo

i

Voor praktische woning aanpassingen voor meer veiligheid en woongemak. Voor hulpmiddelen om de mobiliteit te vergroten.

Granaatstraat 35
7554 TN HENGELO OV

0742455454
hengelo@meyra.nl

Medipoint

i

Bij Medipoint kun je terecht voor advies over hulpmiddelen en om hulpmiddelen te lenen, huren of kopen. Ook voor het huren van een scootmobiel per dag. Medipoint, uitleenpunt Livio Zorgpunt Wiedenbroek, openingstijden: ma t/m vr: 08.00-17.00 uur.

Wiedenbroeksingel 4
7481 BT HAAKSBERGEN

0881020100

Welzorg

i

Welzorg uitleenlocatie en winkel: Zorgwinkel Maartje Hengelo. Welzorg is gespecialiseerd in advies, verkoop, service, aanpassing en verhuur van (revalidatie)hulpmiddelen voor ouderen en mensen met een beperking.

Diamantstraat 5
7554 TA HENGELO OV

0880016700

Ergotherapie Willen-Kunnen

i

Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het dagelijks handelen. Zoals wonen, zorgen, werken, leren en vrije tijd.

Bouwmeester 8J
7481 LP HAAKSBERGEN

0612353987
info@willen-kunnen.nl

Kracht Ergotherapie

i

Ergotherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het dagelijks handelen. Zoals wonen, zorgen, werken, leren en vrije tijd.

Hibbertstraat 22
7481 JD HAAKSBERGEN

088 5014300
info@krachtergotherapie.nl

Livio, ergotherapie

i

De ergotherapeuten van Livio stellen u in staat de alledaagse handelingen zoals koken, aankleden, werken en boodschappen doen zoveel zelfstandig te blijven verrichten.

09009200

Erop uit met de duo fiets of tandem

Lukt het niet meer om zelfstandig te fietsen? De duo fiets biedt mogelijk een oplossing. Het is een fiets waarop je gezellig naast elkaar kunt zitten, met elektrische trapondersteuning en met voorzieningen om gemakkelijk op en af te stappen. In Haaksbergen kun je bij Erve Knippert  en bij Livio een duo fiets huren. Mensen die zorg krijgen van Erve Knippert of Livio kunnen er gratis gebruik van maken. 

Pot Tweewielers heeft aangepaste fietsen, scootmobiels en driewielers. Bij Dorpswinkel Wildenborg kun je tandems, familiefietsen en andere fietsen huren.

Bij de Toeristische Informatiepunten van Haaksbergen Promotie (de vroegere VVV) kun je terecht voor allerlei fietsroutes.

Haaksbergen Promotie / VVV Haaksbergen

i

Informatie en advies over toeristische en recreatieve producten en diensten.

Stationsstraat 3
7481 JA HAAKSBERGEN

0535722811
info@haaksbergennatuurlijk.nl

Duo fiets verhuur Erve Knippert

i

Mensen die zorg krijgen van Erve Knippert kunnen gratis gebruik maken van de duofiets. Anderen kunnen de duofiets huren: 25 euro per keer ongeacht het aantal uren, per halve of een hele dag.

Hulstweg 11
7482 RW HAAKSBERGEN

0743676511
info@erveknippert.nl

Pot tweewielers

i

Verkoop van aangepaste fietsen, scootmobiel, fietsen met een lage instap.

Blankenburg 9
7481 DX HAAKSBERGEN

0535722198
info@pottweewielers.nl

Huur Duofiets Saalmerink

i

De duofiets van het Saalmerink is te huur voor externen. De borg is € 50,00 en de kosten voor een dagdeel zijn € 15,00 (2017). Reserveren kan bij team Welzijn Saalmerink.

Klaashuisstraat 9
7481 EN HAAKSBERGEN

09009200

Huur Duofiets Wiedenhof

i

De duofiets van de Wiedenhof is te huur voor externen. Borg € 50,00 en de kosten zijn € 7,50 voor twee uur (2017). Reserveren kan bij de Facilitaire receptie.

Wiedenbroeksingel 4
7481 BT HAAKSBERGEN

09009200

Dorpswinkel Wildenborg

i

Ook voor fietsen verhuur

Alsteedseweg 17
7481RS Buurse

053 5696206
info@dorpswinkelwildenborg.nl

Duofiets St. Isidorushoeve

i

De duofiets De Hoeve is vooralsnog alleen te leen voor mensen uit de Sint Isidorushoeve of mensen die daar een binding mee hebben. Hebt u zelf niemand die mee kan fietsen? Het is ook mogelijk om samen met een vrijwilliger te fietsen. Kosten: vrije gift. Te reserveren in overleg met Gea ter Heide of Rint van der Velde

06-55582946
g.terheide@outlook.com

Vervoer door vrijwilligers uit de buurt

Wanneer je minder mobiel bent, is het openbaar vervoer niet altijd de beste oplossing. Vervoer is wel belangrijk bijvoorbeeld om op familiebezoek te gaan, om te winkelen in de buurt of om naar een afspraak in het ziekenhuis te kunnen gaan. Een aantal mogelijkheden op een rij:

AutoMaatje van de ANWB
Je hoeft geen ANWB-lid te zijn om gebruik te maken van AutoMaatje. Tegen een kleine onkostenvergoeding rijden vrijwilligers uit de buurt je met hun eigen auto. Heb je vervoer nodig?

 • Je neemt twee dagen van tevoren contact op met de lokale ANWB AutoMaatje-coördinator.
 • De coördinator zoekt een vrijwilliger en belt je terug als er een chauffeur beschikbaar is.
 • Je krijgt een schatting van de onkostenvergoeding gebaseerd op het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor je gaat rijden. De vergoeding bedraagt € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten.
 • Je spreekt met de vrijwilliger af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis en je betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger.

Noaberhulp 
Voor vervoer kun je ook terecht bij Noaberhulp St Isidorushoeve. Deze vrijwilligersdienst is wijkgebonden en bedoeld voor incidentele hulp, dus geen wekelijkse opdrachten. Enkele voorbeelden zijn iets ophalen bij de apotheek of meerijden naar een afspraak bij de dokter of bij iemand op de koffie gaan. Je betaalt een kleine bijdrage. 

Rolstoelvervoer
De rolstoelbus van de stichting rolstoelvervoer Haaksbergen is geschikt voor vervoer van maximaal 3 rolstoelen; daarnaast zijn er 2 reguliere zitplaatsen. Tijdig aanvragen is zeer gewenst. Tarieven op aanvraag.

Noaberpoort ANWB Automaatje

i

Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB Haaksbergen

0535734596
automaatjehaaksbergen@wijkracht.nl

Noaberhulp St. Isidorushoeve

i

Voor incidentele klussen en diensten in en om huis. Duur maximaal 3 uur. Kosten (2017): max. € 4,00 per dagdeel excl. verbruikte materialen. Vervoer buiten de hoeve € 0,20 per km.

0747600055
igjdoornkamp@hotmail.com

Buurtbus

Vanuit Haaksbergen zijn de volgende buurtbussen mogelijk:

 • Eibergen Meergaarden – Rekken – Haaksbergen
 • Haaksbergen - Buurse met aansluiting op de lijn naar Ahaus

De buurtbus Eibergen-Haaksbergen rijdt ieder uur volgens dienstregeling en de buurtbus Haaksbergen-Buurse rijdt ieder half uur. De lijn Haaksbergen – Buurse sluit elk anderhalf uur aan op de Bürgerbus naar Ahaus.

De buurtbussen rijden op doordeweekse dagen van rond 7.00 uur tot ongeveer 19.00 uur en niet op zaterdag en op zon- en feestdagen. De bus wordt gerund door een groot aantal vrijwilligers waaronder vele chauffeurs. Buiten de bebouwde kom kun je op elke gewenste plaats in- en uitstappen. Door het opsteken van een hand geef je aan dat je wilt instappen.

Er wordt betaald per rit en je koopt een plaatsbewijs bij de chauffeur van de buurtbus. De buurtbus kent een eigen kaartsysteem, maar de persoonlijke (studenten) OV-chipkaart is ook geldig. Je betaalt een vast tarief ongeacht de lengte van de rit. De terugreis geldt als een nieuwe rit. Meer informatie op de website van de Buurtbus vereniging en op de website van www.twents.nl.

Buurtbus Eibergen - Rekken - Haaksbergen

i

Voordeel van de Buurtbus is dat je ook zo maar onderweg langs de route de bus aan kunt houden om op te stappen. Je bent niet strikt aan een halte gebonden, behoudens binnen de bebouwde kom, om met de bus mee te gaan. De buurtbus wordt gereden door vrijwilligers van de Buurtbusvereniging.

buurtbus@buurtbus-eibergen-rekken-haaksbergen.nl

Buurtbus Buurse - Haaksbergen

i

Voordeel van de Buurtbus is dat je ook zo maar onderweg langs de route de bus aan kunt houden om op te stappen. Je bent niet strikt aan een halte gebonden, behoudens binnen de bebouwde kom, om met de bus mee te gaan. De buurtbus wordt gereden door vrijwilligers van de Buurtbusvereniging.

0880331360

Personenvervoer binnen de regio

In Haaksbergen zijn meerdere mogelijkheden voor betaalbaar vervoer van deur tot deur.

 • Regiotaxi:
  Inwoners met een Wmo-pas kunnen gebruikmaken van de Regiotaxi. Er geldt een toeslag van drie euro per rit, als de Regiotaxi na 21.00 uur wordt geboekt voor de volgende dag. Op tijd reserveren van een rit is belangrijk, omdat zo meerdere ritten tegelijk ingepland kunnen worden. Deze drie euro toeslag wordt de komende maanden nog niet bij de reiziger in rekening gebracht, maar door de gemeente betaald. Over de situatie na 1 oktober 2017 worden de pashouders tijdig geïnformeerd.In Haaksbergen wordt het Regiotaxivervoer verzorgd door Brookhuis personenvervoer. Voor meer informatie over de nieuwe regeling kun je contact opnemen met Noaberpoort of de website van Regiotaxi Twente raadplegen.

 • Drive Kiwi:
  Lokaal en regionaal vervoer voor € 1,00 per km met een instapprijs van € 2,50. Je meldt je aan bij Kiwi en je reserveert bij jouw eigen chauffeur. Je weet dus wie jou ophaalt. Drive Kiwi is voor oud en jong.

 • Smart Cab:
  Taxivervoer betaalbaar, bereikbaar en verantwoord. Smartcab koppelt zuinige auto's aan arbeidsintegratie. Je reserveert minimaal een half uur van tevoren. De chauffeurs zijn studenten of jongere werkloze mensen. Het vervoer is voor iedereen, lokaal en regionaal.

Collectief vervoer Regiotaxi

i

Regiotaxi Twente is voor mensen met een regiotaxipas een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur. Ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een andere mobiliteitsbeperking.

09001814

Drive Kiwi

i

Drive Kiwi is een officieel personenvervoersbedrijf en voldoet aan alle wettelijke eisen. Het is voor iedereen én betaalbaar. Bij aanmelding krijg je het telefoonnummer van jouw eigen chauffeur. Het tarief hangt af van het aantal kilometers, de duur van de reis en het instap tarief.

Duizendblad 24
7483 AL HAAKSBERGEN

0535743047
info@drivekiwi.nl

Smart Cab

i

SmartCab is een slimme taxi die taxivervoer weer betaalbaar, bereikbaar en verantwoord maakt. Een SmartCab boeken kan via onze app, website of per telefoon. Taxi voor 1 euro de kilometer.

0884607090

Vervoer buiten de regio Twente

Valys is bedoeld voor vervoer buiten de regio. Voor Valys heb je een Valyspas nodig, die je aanvraagt bij Noaberpoort. Als Valys-pashouder krijg je jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Kun je om medische redenen niet met de trein reizen en heb je zelf geen ander vervoermiddel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het hoge persoonlijke kilometerbudget.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Valys

i

Valys is bedoeld voor sociaal recreatieve uitstapjes op bovenregionale afstanden voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ritten worden gereden vanaf 06:00 uur tot 01:00 uur. 

09009630

Reishulp met de trein

Gebruik je een rolstoel of heb je om een andere reden hulp nodig bij het reizen met de trein?

Maak dan gebruik van reisassistentie. Voorwaarde is dat je dit minimaal 1 uur voor de vertrektijd aanvraagt.

Reis je met een vaste begeleider, dan is het mogelijk om een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Deze begeleider reist gratis mee; de kaart staat op jouw naam, zodat je met verschillende begeleiders kunt reizen.

Nederlandse Spoorwegen Reisassistentie

i

Op ruim 100 stations in Nederland biedt de NS Reisassistentie aan. Een opgeleide NS-medewerker of taxichauffeur helpt u daar namens NS ter plekke bij uw treinreis en op het station. In nachtnettreinen is assistentieverlening niet mogelijk.

0302357822

Nederlandse Spoorwegen OV begeleiderskaart

i

Met een OV-Begeleiderskaart reist één begeleider gratis met je mee in trein, metro, tram en bus.

0302357822

Argonaut

i

Aanvragen OV begeleiderskaart.

0302354661

Gehandicaptenparkeerkaart

Wanneer je slecht ter been bent, is een gehandicaptenparkeerkaart mogelijk. Er is een kaart voor mensen die zelf een auto besturen en een kaart voor mensen die voor vervoer buitenshuis altijd hulp nodig hebben van een ander. Er is ook een combinatiekaart mogelijk voor mensen die permanent gebonden zijn aan een rolstoel.

De kaart is voor een bepaalde periode geldig variërend van een half jaar tot maximaal vijf jaar. Er zijn kosten aan de aanvraag verbonden. Een medische keuring is verplicht maar er zijn een paar uitzonderingsituaties.

Je vraagt de kaart aan bij de Noaberpoort.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Openbaar Vervoer ambassadeurs

Vind je het reizen met het openbaar vervoer lastig omdat je dat niet gewend bent?

Maak dan gebruik van de ov-ambassadeurs, dat zijn vrijwilligers die het leuk vinden om hun ervaringen met het Openbaar Vervoer te delen met anderen die onbekend zijn met het OV.

Zij organiseren bijeenkomsten en inloopspreekuren over het openbaar vervoer en organiseren en begeleiden proefreizen.

OV ambassadeurs

i

OV ambassadeurs zijn vrijwilligers die het leuk vinden hun ervaringen te delen met anderen die onbekend zijn met het openbaar vervoer.

Bestelautotarief voor gehandicapten

Voor een auto, motor of bestelauto betaal je motorrijtuigenbelasting, oftewel belasting personen motorrijtuigen (bpm).  
Je betaalt minder motorrijtuigenbelasting wanneer je jouw bestelauto gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte.
Voor deze verlaging van motorrijtuigenbelasting moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
Een compleet overzicht hiervan vind je op de website van de belastingdienst.
 
Een van deze voorwaarden is:
 • dat de bestelauto alleen gebruikt wordt voor het vervoer van een gehandicapte en door de gehandicapte en zijn inwonende gezinsleden voor persoonlijk gebruik.
 • dat de bestelauto ingericht moet zijn voor het vervoer van een gehandicapte en voldoen aan de inrichtingseisen voor bestelauto's.
Het verzoek voor het lagere bestelautotarief moet voor het begin van de periode waarover je belasting betaalt bij de belastingdienst binnen zijn.
Hiervoor is een apart formulier 'Verzoek motorrijtuigenbelasting bestelautotarief voor gehandicapten'.
Voor meer informatie kun je bellen met de BelastingTelefoon Auto: 0800 - 0749 (gratis).
Houd het burgerservicenummer én kenteken bij de hand.
 

Bestelautotarief voor gehandicapten

i

Informatie van de rijksoverheid, dienst belastingen, over de motorrijtuigenbelasting bij het gebruik van een bestelauto voor het vervoer van een gehandicapte.

08000749

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding