Mantelzorg

x

Zorgen voor familie of vrienden met een chronische (lichamelijke- of psychische) ziekte of beperking, kan best zwaar zijn. Of lastig omdat je met vragen zit over praktische zaken en regelingen in de zorg naast allerlei emoties en zorgen die jezelf hebt. Daarom is ondersteuning van belaste of overbelaste mantelzorgers heel belangrijk. De Mantelzorgconsulent biedt ondersteuning op verschillende manieren, je kunt er bijvoorbeeld terecht voor:

 • een luisterend oor
 • het samen bekijken hoe zaken anders georganiseerd kunnen worden
 • het bespreken wat nodig is om zorgtaken vol te kunnen houden door te kijken naar wat je doet aan activiteit(en) of ontspanning.

Maandelijks themabijeenkomsten
In Haaksbergen kun je in gesprek gaan met de mantelzorgconsulent bij de Noaberpoort aan wie je al je vragen kunt stellen. Elke maand vindt er een informatiebijeenkomst plaats en kun je ook in gesprek gaan met andere mantelzorgers. Deel jouw vragen rond mantelzorg en ga op zoek naar mogelijkheden om mantelzorg beter vol te houden.

Mantelzorgcheck
Kun je wel wat hulp gebruiken en wil je weten of je mantelzorger bent? Krijg meer inzicht door de mantelzorgcheck te doen. Je vindt deze op de website van Mantelzorg in zicht. Of loop eens binnen bij de Noaberpoort.

Cursussen
Er zijn verschillende cursussen voor mantelzorgers en er zijn vrijwilligers om mantelzorgers wat ruimte te geven bijvoorbeeld om deel te kunnen nemen aan een cursus. Samen onderzoeken we welke dagopvangmogelijkheden passend zijn voor de partner of familielid waarvoor gezorgd wordt. Dit kan verlichting brengen in de intensiteit van de zorg, hoe pak je zoiets aan en wat is er voor nodig.

De Noaberpoort

i

Voor alle inwoners die vragen hebben over opvoeden, mantelzorg, echtscheiding, werkloosheid, huiselijk geweld, psychische problemen, schulden, eenzaamheid en meer. Tijdens openingstijden kan iedereen vrijblijvend binnenlopen. Het is ook mogelijk om een afspraak te maken bij de Noaberpoort of bij mensen thuis. Inloop bij de Noaberpoort: maandag t/m vrijdag van 8.30-11.30 uur.

Blankenburgstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734589
info@noaberpoort.nl

Mantelzorgpunt Haaksbergen

i

Iedere maand organiseert de Noaberpoort themabijeenkomsten voor mantelzorgers. Informatie over mogelijkheden respijtzorg. Het Mantelzorg Punt is elke eerste dinsdag van de maand bij Noaberpoort. Het begint om 10.30 en eindigt rond 12.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734691
info@noaberpoort.nl

Jonge mantelzorgers

Veel kinderen en jongeren die opgroeien als jonge mantelzorger biedt het Steunpunt Informele Zorg Twente (SIZ Twente) activiteiten aan: ontspanning en cursussen waarbij tips en ervaringen worden uitgewisseld. Kijk hiervoor op de website van Jonge Mantelzorgers JMZ Go.

Voor jongeren met een psychisch zieke ouder is Kopstoring, een website met informatie, ervaringsverhalen, forum, tips en hulp. Je kunt er anoniem vragen stellen.

Er zijn verschillende telefonische hulpdiensten, waar je anoniem terecht kunt met jouw verhaal en met vragen. De gegevens hiervan vind je hieronder.  

De Luisterlijn

i

De Luisterlijn is een laagdrempelige voorziening voor psychosociale hulpverlening. De Luisterlijn is 24 uur per dag, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek of informatie.

088 0767 000

JMZ Go voor jonge mantelzorgers

i

JMZ Go ondersteunt jonge mantelzorgers in de leeftijd van 4 - 21 jaar. Een luisterend oor, een goed gesprek of gewoon wat leuks doen.

Deldenerstraat 22
7551 AG HENGELO OV

085 7731 720
info@jmz-go.nl

Kopstoring

i

Kopstoring is een website voor jongeren met een psychisch zieke ouder met informatie, ervaringsverhalen, forum, tips en hulp. Je kunt er anoniem vragen stellen.

De Kindertelefoon

i

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die in vertrouwen willen praten. Chatten en bellen kan van maandag tot en met vrijdag van 11 tot 8 uur en in het weekend en op feestdagen van 14 tot 20 uur. Op de website kun je altijd terecht.

08000432

MIND Korrelatie

i

MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online.

0900 1450

Alcohol en Drugs Infolijn

i

Heb je een vraag over je eigen alcohol of drugsgebruik of dat van een ander? Wil je meer informatie over alcohol, een middel en/ of (alcohol)verslaving? Je hoeft ons niet te zeggen wie je bent.

0900 1995

Respijtzorg oftewel ergens op adem komen en even uit de zorg

 Het is belangrijk dat je als mantelzorger even tijd hebt voor jezelf, even weg kan of samen ergens van kan genieten. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg mogelijk. Een aantal voorbeelden:

 • De inzet van een maatje voor degene waar je voor zorgt. Zodat je een dagdeel per week of per 2 weken tijd hebt voor jezelf. Zodat je lid kunt blijven van een vereniging om zelf ook tot ontspanning te komen. 
 • Sommige zorgverzekeraars bieden mogelijkheden van respijt: kijk hiervoor naar jouw eigen zorgverzekering. Het gaat dan vaak om een tijdelijke logeerplek elders zoals verzorgings- of verpleeghuis. Vaak is er sprake van een (bescheiden) eigen bijdrage.
 • Daar waar de zorgverzekeraar geen mogelijkheden kent, kan er soms via de WMO respijt geïndiceerd worden. Het gaat dan over het algemeen over een periode van maximaal 72 uur. 
 • Ook kun je gebruik maken van Handen in Huis, dat is een landelijke organisatie, die mantelzorgtaken overneemt tijdens bijvoorbeeld vakantie van de mantelzorger. Het gaat om enthousiaste vrijwilligers die in heel Nederland 24-uurs vervanging kunnen bieden van mantelzorgers. 
 • De website wehelpen brengt mensen met elkaar in contact die elkaar willen helpen. 

Hier onder vind je verschillende organisaties waar je terecht kunt voor meer informatie.

Stichting Informele Zorg Twente

i

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

MantelzorgNL

i

De landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. Respijtzorg, mantelzorg.

030 760 6055
mantelzorglijn@mantelzorg.nl

Allegoeds vakanties

i

Allegoeds Vakanties organiseert (aangepaste) vakanties voor ouderen in Nederland. Mantelzorg, respijtzorg.

Molenweg 49a
6741KK LUNTEREN

0318485183
info@allegoedsvakanties.nl

Het Vakantiebureau

i

Het Vakantiebureau.nl is gespecialiseerd in zorgvakanties en seniorenvakanties in Nederland. Mantelzorg vakantie, respijtzorg. Het vakantiebureau.nl maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.

Driebergsestraatweg 50
3941 ZX Doorn

0343745890
info@hetvakantiebureau.nl

Menzis Zorgadviseur

i

Bij de Menzis Zorgadviseur kunt u terecht voor vragen of advies over wachttijdbemiddeling, mantelzorg, andere huisarts of tandarts en meer.

0882224242

MeeReizen

i

Een reisorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Respijtzorg.

Burenweg 6
7621 GX BORNE

0742559630
info@mee-reizen.nl

Drempelloos op vakantie

i

Voor mensen met een lichamelijke beperking biedt BTKzorg, in samenwerking met Stichting Drempelloos op Vakantie (DoV), de mogelijkheid om zorgeloos en betaalbaar op vakantie te gaan. In Borne is een unieke aangepaste vakantiewoning gesitueerd. De ruime, aangepaste vakantiewoning biedt plek voor 5 personen. Via BTKzorg kunt u in de vakantiewoning gebruik maken van het Zorg Plus pakket en is het ook mogelijk om eventueel maaltijden te bestellen.

Pasteurstraat 24
7622 LE Borne

0742665524
info@drempelloosopvakantie.nl

Handen in huis

i

Mantelzorgvervanging door vrijwilligers in heel Nederland.

0306590970
info@handeninhuis.nl

SET-Reizen

i

SET-Reizen is een reisorganisatie gespecialiseerd in begeleide vakanties. Door de jarenlange ervaring en door te werken met professionele zorgverleners als begeleider is SET-Reizen al sinds 1996 het meest professioneel in begeleide reizen.

010 215 0248
info@set-reizen.nl

Stichting het Buitenhof

i

Stichting Het Buitenhof is de grootste reisorganisatie voor mensen met een beperking. Wij organiseren begeleide groepsreizen en individuele reizen op maat onder de volgend namen aan: Buitenhof reizen, Ouderen vakanties, Autitravel, Mundo Radoreizenen Kompas reizen.

0182 587 058
info@buitenhof.nl

WeHelpen

i

Wehelpen is een coƶperatie die stimuleert het bieden van hulp en het helpen van elkaar via de website.

Dag van de mantelzorg

De dag van de mantelzorg is een jaarlijks terugkerende activiteit op 10 november. Deze dag is bedoeld om alle mantelzorgers een steuntje in de rug te bieden.

Er zijn veel mensen die te maken met mantelzorg en gelukkig heeft niet iedereen ondersteuning nodig, maar er zijn veel mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Met deze dag komen meer mantelzorgers in beeld. Meer informatie hierover krijg je bij het Mantelzorgpunt.

Mantelzorgpunt Haaksbergen

i

Iedere maand organiseert de Noaberpoort themabijeenkomsten voor mantelzorgers. Informatie over mogelijkheden respijtzorg. Het Mantelzorg Punt is elke eerste dinsdag van de maand bij Noaberpoort. Het begint om 10.30 en eindigt rond 12.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734691
info@noaberpoort.nl

Het mantelzorgboek met bijbehorende mantelzorgpas: wat is dat?

Als mantelzorger sta je altijd klaar voor jouw naaste. Maar er kunnen momenten zijn, ook onverwachts, dat je als mantelzorger de zorg en hulp (tijdelijk) moet overdragen aan iemand anders. Stel dat je zelf ziek wordt of een ongeluk krijgt. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat de verzorging goed wordt overgenomen en dat degene voor wie je zorgt een prettige tijd heeft. Het mantelzorgboek en de bijbehorende passen kunnen hierbij helpen.

Het mantelzorgboek
In het mantelzorgboek verzamel je de gewoonten van degene die je verzorgt. Zaken zoals

 • hoe laat neemt degene voor wie je zorgt, de medicijnen in?
 • wat zijn eetgewoontes?
 • met welke beperkingen moet je rekening houden?

Je vult dit samen met de vervangende mantelzorger in. Het dient als noodscenario zodat zij weten wat er moet gebeuren. De vervanger(s) in nood weten waar je het mantelzorgboek bewaart, zodat zij direct kunnen zien wat er gedaan moet worden. Contactpersonen, zorginstellingen, zijn hierin beschreven.

De mantelzorgpas is een pas bedoeld voor mantelzorgers, die deze bij zich dragen. Op het moment dat de mantelzorger iets overkomt, is gelijk duidelijk dat er in de thuissituatie zorg geregeld dient te worden voor degene waarvoor de mantelzorger zorg draagt.

Mantelzorgpunt Haaksbergen

i

Iedere maand organiseert de Noaberpoort themabijeenkomsten voor mantelzorgers. Informatie over mogelijkheden respijtzorg. Het Mantelzorg Punt is elke eerste dinsdag van de maand bij Noaberpoort. Het begint om 10.30 en eindigt rond 12.30 uur.

Blankenburgerstraat 28
7481 EB HAAKSBERGEN

0535734691
info@noaberpoort.nl

Meldpunt Sociaal Domein

Bij het Meldpunt sociaal Domein kun je terecht met vragen of klachten over jeugdhulp, ondersteuning en zorg thuis (de Wmo) of ondersteuning bij het vinden van werk en inkomen.

Er is een formulier om suggesties en problemen te melden. Je kunt anoniem een melding doen of op naam invullen. Het kan zijn dat een medewerker van de Noaberpoort contact wil opnemen voor verduidelijking of om vervolg te geven aan jouw melding; hiervoor is een melding op naam nodig.

Meldpunt Sociaal Domein

i

Voor het melden van suggesties en problemen over de Jeugdwet, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Participatiewet kun je terecht bij het Meldpunt Sociaal Domein.

De Stichting Opkikker voor gezinnen met langdurig zieke kinderen

Ontspanning voor gezinnen met een ziek kind, dat is het doel van De Stichting Opkikker.

Langdurig ziek zijn vraagt veel doorzettingsvermogen en energie.
Met een Opkikkerdag wil de Stichting Opkikker kracht geven om door te gaan.
Een dag waarop de ziekte naar de achtergrond verdwijnt.
De stichting helpt met vrijwilligers en enthousiastelingen, met donateurs en sponsors, gezinnen met een ziek kind een positieve boost te geven.

Aanmelden gaat via de pedagogisch of maatschappelijk werkers van instellingen en ziekenhuizen.
Op de website van de stichting Opkikker vind je een overzicht van de instellingen die samenwerken met de stichting.

Stichting Opkikker

i

Stichting Opkikker organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. De Stichting organiseert activiteiten die de zorgen van ieder gezinslid naar de achtergrond laten verdwijnen. Stichting Opkikker werkt samen met ziekenhuizen waaronder Ziekenhuis Groep Twente en Medisch Spectrum Twente.

0365 386 660
info@opkikker.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding